Piet Eeuwes Keizerkampioen Ochtendlossing 2020

Actueel (8-2-2021)

Als je Piet ziet lopen door de feestzaal in Haalderen bij de kampioenen huldiging dan doet hij me altijd denken aan de burgemeester van Huissen. Een echte Bourgondiër, een levensgenieter. 

Hij zit graag aan een lange stamtafel waar de sterke verhalen over de tafel vliegen. Hij is zijn duiven carrière als programma vlieger begonnen en haalde vele eerste prijzen in de toen nog grote vereniging. Op een gegeven moment is hij overgeschakeld naar de overnachtfond. Mogelijk hebben zijn drukke werkzaamheden als kweker hem daartoe aangezet. Daar kwam bij dat fondspelers in het algemeen wat relaxter zijn en dat past goed bij zijn karakter.

Piet beoefent de duivensport alleen en neemt al de werkzaamheden die bij de verzorging horen op zich.  De duiven worden naar het seizoen toe gekoppeld, waarna ze ingevlogen kunnen worden. Hiervoor maakt hij zowel gebruik van de invliegvluchten georganiseerd door Eef van Aalten als van de reguliere programmavluchten. Aankomend seizoen is hij ook van plan wat vaker in te gaan korven in Hank, zodat de duiven in een landelijke lossing terechtkomen. De Duiven worden voor de fondvluchten gespeeld op het nest, waarbij 10 dagen broeden en één klein jong zijn favoriete standen zijn.

Op medisch vlak houdt Piet het simpel. De duiven worden in de winter geënt voor paramixo en krijgen dan direct een pokkenenting met het borsteltjes. Vervolgens worden de duiven in het voorjaar 10 dagen gekuurd voor de paratyfus.  Wanneer de duiven voor het eerst op broeden zitten wordt er voor het geel gekuurd. In het seizoen worden de duiven nauwlettend in de gaten gehouden op het gebied van luizen. Soms wanneer het nodig lijkt te zijn kan er een kuurtje voor de luchtwegen worden gegeven, maar dat is hooguit één a twee keer per jaar. Bij de dierenarts komt hij niet vaak, maar de laatste jaren laat hij wel regelmatig mestonderzoek doen voor wormencontrole.

Piet heeft duidelijk een voorkeur voor de ZLU vluchten en dan met name de oostelijk gelegen vliegstations Barcelona, Marseille en Perpignan. Dat hij hier succesvol op is moge blijken uit de vele malen dat hij bij de BWRC al op het ereschavot stond en dus nu in 2020 opnieuw op de hoogste trede. Ook dit jaar schitterde hij o.a. weer met een 12e nationaal Rieux-Minevois (Perpignan), wat resulteerde in een felbegeerd ZLU-Vaasje.  

De duiven van Piet stammen voornamelijk uit zijn oude Barcelona lijn, maar de laatste jaren zijn er duiven van Geert Tiemes (Didam) uit zijn Jellema duiven ingefokt, hij is hier erg goed mee geslaagd. We gaan ervan uit dat hij gezond blijft en dan zullen we hem zeker nog een keer op het schild mogen hijsen alhoewel de concurrentie natuurlijk op de loer ligt.

Bernd Bonnier
 

Terug

Sponsors Fondclub BWRC